Kde se lecitin vyskytuje?
Lecitin je součástí mnoha potravin, ale rozhodně se v jejich konzumaci omezovat nemusíte. Předávkování totiž nehrozí. Naopak, pokud se snažíte žít zdravě, je velká pravděpodobnost, že vaše tělo by nějaký ten lecitin ještě klidně sneslo.
Zřejmě největší přírodní zásobárnou lecitinu jsou vaječné žloutky, játra a sójové boby. Najdete ho také v arašídech, olejnatých semenech rostlin (zvláště slunečnice), kvalitních za studena lisovaných rostlinných olejích, v ořechách, ovesných klíčkách, ovesné kaši, v mléčných výrobkách, v čočce, květáku, zelí nebo kapustě a třeba i ve šťávě z vinných hroznů nebo v kvasnicích.
Kdo je vítězem v obsahu lecitinu?
Ze všech vyjmenovaných potravin v obsahu lecitinu jasně vítězí játra a žloutky. Jejich zvýšená konzumace je však nevhodná, protože se jedná o potraviny s vyšším podílem cholesterolu. Sója by sice vyhovovala i přísnějším nárokům na racionální stravu, ale ruku na srdce, jíst stále jen sóju a výrobky z ní je poněkud jednotvárné.
Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou. Přitom je z mnoha důvodů pro náš organizmus nezbytný. Právě proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků.
Už jste vyzkoušeli Křupavý Lecitin 1500?