Lecitin v potravinářství
Takzvaná "éčka" v potravinách je téma hodně živé a značně diskutované. Ne všechna E jsou však špatná. Například pod označením E322 se skrývá lecitin.
Vyniká svými stabilizačními, emulgačními a disperzními vlastnostmi, proto je lecitin vyráběný ze sójových bobů nejčastěji využíván právě v potravinářství. Látka E322 je tak prakticky součástí každodenní stravy.
Pekařské výrobky
Díky lecitinu těsto nabývá většího objemu a lépe se s ním dále pracuje. Zvláště při výrobě bezlepkového pečiva. Pečivo, do nějž byl přidaný lecitin, má hezky křupavou kůrku a netvrdne tak rychle.
Čokoláda
Lecitin pomáhá urychlovat některé procesy při výrobě čokolády a tím chránit kvalitu kakaového másla. Čokoláda díky němu vydrží vyšší teploty, nešediví, je lesklá a má delší trvanlivost.
Instantní potraviny
Lecitin najdeme v kakaovém a kávovém prášku, bramborovém škrobu, instantních polévkách i v sójových proteinových výrobcích.
Margarín
Lecitin se používá také k dosažení lepší stabilizace a oxidační stálosti margarínu.